steak-353115_1280Fenomen, jakim w Polsce cieszą się wspólne ze znajomymi grille jest chyba znany na całym świecie. Nawet najbardziej znane piosenki zostają przerobione tak, żeby oddać cześć pospolitemu polskiemu grillowi, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie dzisiaj życia. Grill wszedł do Naszej kultury tak samo jak wszystkie inne narodowe symbole Polaków. Dlatego właśnie każdej wiosny setki tysięcy Polaków szykują się na pierwszego w sezonie grilla. Pierwszy grill to nie tylko pyszna wyżerka po długiej i ubogiej w takie smakołyki zimie. To przede wszystkim właśnie otwarcie pięknego sezonu na grilla. Sezonu, którego wszyscy długo wyczekiwali i którego każdego roku podpala do czerwoności zimna i okrutna zima. Każdej wiosny Polacy zaczynają swoją przygodę z grillem, a to oznacza, że smażenie karczku, karkówki i pachnących kiełbasek czas zacząć.
Po długiej zimie Polacy są wręcz spragnieni cieplejszych dni, które pozwalają na długotrwającą radość ze słońca ogrzewającego wszystkich, którzy tylko chcą z niego skorzystać. Nie mniej jednak wyczekiwanie pierwszego grilla wcale nie ogranicza się jedynie do tego, że czekamy z rozżarzonym węglem i rozpałką na położone na grilla kiełbaski. Zanim Polacy zaczną na dobre rozkoszować się pachnącym i smacznym grillem wykonają szereg żmudnych i trudnych prac pielęgnacyjnych związanych z uporządkowaniem działek, ogrodów i ogródków. Wiosna jest najlepszym czasem na to , żeby zacząć smażyć kiełbaski ale jeszcze lepszą porą na to jest taki dzień, w którym wieczorna temperatura po zachodzie słońca pozwala odpoczywać i relaksować się bez konieczności zakładania bluzy z długim rękawem. Jeśli do tego możemy to wszystko połączyć z wykonywaniem najprzyjemniejszych czynności porządkowych na działkach i ogródkach to niczego więcej nie można chcieć od życia do szczęścia.
Kiedy nadchodzi jesień a po niej nadchodzi zima wszystko zapada do zimowego snu. W ogrodach i na ogródkach oraz na działkach robi się ogromny bałagan. Liście spadają z ogromnych drzew a zimowa aura przykrywa wszystko sprawiając, że wszystko wygląda bardzo nieatrakcyjnie. Kiedy przychodzi zima na działkach, ogródkach i na ogrodach nie widać nic oprócz białego śniegu okalającego wszystko dookoła. Trzeba naprawdę wiele cierpliwości i wytrwałości, żeby wytrzymać do wiosny. Kiedy tylko robi się chociaż odrobinę ciepło wszyscy działkowicze i ogrodnicy ruszają do boju starając się usunąć jak najszybciej skutki zimowej pory roku. To nie będzie łatwe a już na pewno nie będzie to trwało zbyt krótko. Ale nagroda, która czeka na wszystkich za te prace jest bardzo przyjemna a przede wszystkim aż nadto smaczna.
Przywykło się nawet w Polsce mówić, że grillowanie stało się Naszym narodowym sportem. Nie ma co owijać w bawełnę, ale to chyba bardzo trafne sformułowanie. Tej śmiało postawionej tezy nie można w żaden sposób obalić. Fakt jest faktem, że Polacy kiedy tylko zaczną się cieplejsze wiosenne dni grillują na potęgę. Dlatego zupełnie nie powinien dziwić fakt, że kiedy tylko zaczyna się wiosna nad polskimi domami unosi się zapach pieczonych kiełbasek i smażonych na grillu mięs. Co więcej, w Nasz sport narodowy inwestujemy coraz więcej pieniędzy kupując coraz lepsze grille. Kupujemy nawet bardzo drogie grille gazowe, chociaż większość Polaków i tak jest zdania, że najlepsze jedzenie jest wtedy, kiedy piecze się je na ogniu. Co najciekawsze, nie wielu z Nas lubi grilla rozpalać. To zdecydowanie najtrudniejszy element każdego grilla. Na szczęście wymyślono coś tak wspaniałego jak podpałka do grilla, dzięki której grillowanie nabiera tempa od pierwszych minut.
Zima to dla większości Polaków najmniej przyjemna pora roku. Wszystko dlatego, że zimą nie można palić grilla. To niewątpliwie czas trudny, ale jego przeczekanie umożliwia ponowne oddanie się przyjemności grillowania. Grillowanie to zawsze jest czas spędzony z całą rodziną, z grupą przyjaciół albo nawet osiedlowych znajomych. Im więcej osób do grilla tym lepsza atmosfera i tym lepiej smakują usmażone posiłki. Dlatego co tu więcej pisać. Czas zacząć do wytęsknionego przez wszystkich grillowania. Nic więcej pisać nie trzeba. Sezon na grilla czas zacząć. Radzimy tylko uważać, żeby się nim delektować na spokojnie i bez szaleństwa. Jedzenie smażonych kiełbasek, karczków i tym podobnych posiłków usmażonych na grillu należy zaczynać stopniowo, żeby nie swojemu żołądkowi nie zaszkodzić. A poza tym nie należy przesadzać z napojami o złocistym kolorze, które z grillowaniem tak mocno się kojarzą. Wszyscy wiedzą co mamy na myśli, także zachowajmy umiar, zarówno w jedzeniu jak i w piciu. Grillem warto się delektować a na pewno delektować powinno się atmosferą towarzyszącą wydarzeniu, jakim jest rodzinne grillowanie.